URBANISM

The proposal of the new sport centre tries to positively affect the appearance of the places around the building. It´s volume composed of horizontal boxes stands on the edges of the streets which are defined by surrounding buildings and also by the terrain configuration. The direction of the Horská street is straighten to naturally follow the current direction of the street between the buildings. The street profile of Horska street is changed from the route for cars to the pedestrian path which is running up the hill along the fortification towards the monastery of St. Karel and The Virgin Mary. Thanks to the front space and the terrain staircase, the Votočkova street is extended towards the fortification. It blends with park, where the green belt running around the entire Albertov Campus starts. There the paths through the nature returns to the city.

ARCHITECTURE

The sport centre building is divided into two parts. Larger of them is on the third floor divided by the roof skylight. Main entrance is oriented to the Horská street and it is situated right in the axis of the skylight. Horizontal division of the facade displays the floors of the entire building. Vertical division helps the building to merge with the strict palaces of the Albertov Campus. On the facade, there are transparent glass panels alternating with semi-transparent macrolon panels. This panels are placed between vertical load-bearing elements and their placement is the reaction to the various needs of the inner space. Main axis of the large sport hall is oriented in the south-north direction to avoid the overheating of the building and to avoid dazzling of the sportsmen by the direct sun. Inner layout of the building is divided by two long view axis leading through the building. First axis follows the direction from the main entrance and it is illuminated from above by the skylight. On the second floor the layout is divided by the atrium into the “dirty” and the “clean” part. Entrance to the main sport hall is provided by the bridges leading through the atrium. The second axis of the building is perpendicular to the first one and serves primarily as a connection of the small sport hall with the rest of the building. This axis leads visualy uninterrupted through the entire building even under the terrain staircase.



VIEW THROUGH VOTOCKOVA STREET

MAIN ENTRANCE

RECEPTION AND BAR

ATRIUM

OUTDOOR STAIRCASE

SECTION

SECTION

SITE PLAN

1ST FLOOR PLAN

2ND FLOOR PLAN

1ST FLOOR AXONOMETRY

2ND FLOOR AXONOMETRY

3RD FLOOR AXONOMETRY
← BACK TO THE GALLERY UP ↑